neděle 23. května 2010

Pryč z Česka

Pro změnu Londýn. Musím říct, že po dvou týdnech tady, si mám pořád ještě na spoustu věcí zvyknout, ale to příjde (jen co odezní tohle šílený vedro, který teď panuje).
Ale popořadě. Bydlím teď v City a pracuju v City a když v City tak kde jinde než v Bance. Zatím sem tu na pár týdnů, tak uvidíme, jak se věci vyvrbí. Každopádně bydlení v City není žádnej med. Přijel sem v neděli večer a všechno bylo zavřený a všude bylo prázdno až na pár obligátních výjimek. První samozřejmě McDonald's, kde sem si dal čtvrtlibráka se sejrem a kafe. Kafe bylo děsný a čtvrtlibrák taky dost strašnej. Never more (doufám, že nezapomenu). Jak my máme Vietnamce a jejich obchůdky, tak tady sou do noci otevřený obchůdky Indů, Pákistnců a Srí Lančanů (a asi i dalších). Narazíte na ně všude možně a sou drahý a mají strašnej sortiment. Našel sem jeden i kousek od svýho bytu a koupil si tam mlíko a vločky na snídani a dvoje fazole pro případ nouze (mám je doteď). Takže sem byl nasycen a připraven na ráno.
Bydlím v maličký uzoučký temný uličce a ještě navíc ve dvoře, ale mám tu hned tři noblesní restaurace, takže to není žádná díra. Obývám malý byt, asi garzonku. Je tu ale všechno potřebný a hlavně typický - kulatý kliky, okna se otevírají nahoru, vypínač lampy je u žárovky a vypínač má i každá zásuvka. Aspoň že už nemám zvlášť baterii na horkou a zvlášť na studenou vodu, to bych už letos asi nedal. Jediná naprosto šílená věc byla pružinová postel. Taková typická záležitost, kdy si do ní lehnete a propadnete se do díry uprostřed. Po první noci sem ji sbalil do gauče a matraci dal rovnou na zem, kde se teda spí mnohem mnohem pohodlněji. Dost drsný je automatický zamykání jak bytu tak domu. Vysvobození pak stoji 25 liber. Tak snad klíče nezapomenu.
V pondělí přišel čas jít do práce. Bydlím deset minut pěšky což je naprosto úžasný. První dojem - nejhorší kafe, který sem v práci kdy pil. Smrdí to jako sračky, chutná dost hrozně. Nechápu, jak něco podobnýho může být udělaný z čerstvých kávových bobů. Nejenže jméno je FreshBean Coffe (rychlý kód 036), ale dokonce sem i viděl zásobník kávy, kterej vede zrna do mlýnku a pak se z nich tvoří ten hnus. Někde tam musí být ňjáký udělátko, který to celý pokazí. Ale angláni to pijou, podle nich jde o "pretty decent coffe". Indové taky. Na ulici ovšem za cenu kolem dvou liber dostanete supr Latté. V Česku sem podobný za rok pobytu prostě nenašel. (Jakto?) Z automatu sem se snažil dostat něco poživatelnýho, ale nic dobrýho v něm není.
Co se výletů po Londýně týka, tak mi dlouho trvalo dostat do GPSky mapu UK a Irska, abych se neztratil, ale pár dní už všechno funguje (díky díky vám openstreetmap.org) a můžu pocházet. Tak uvidím.

PS: pochopitelně sem do UK přiletěl, moje carbon footprint je zase o něco tlustší.

Žádné komentáře: