čtvrtek 19. června 2008

Auta na Zélandu II.

Takže co je potřeba mít vyřízeno k provozování osobáku nebo malé dodávky na Zélandu.

V první řadě si policajti všímají registrace. Je to něco jako obdoba našeho povinného ručení. Platí se z ní škody způsobené při nehodě a taky se část peněz odvádí na placení obdoby našeho invalidního důchodu, to je tady promítnuto i v cenách benzínu a nafty :o) Registraci je možno získat velice snadno skoro na každé poště. Vyplníte formulář, zvolíte si, na jak dlouho dopředu chcete zaplatit a po zaplacení dostanete štítek za sklo. Ceny se pohybují kolem NZ$90 za půl roku, jak za osobák, tak za VAN.

Další neméně důležitá věc jest Warrant of Fitness a.k.a. WOF. Odpovídá české technické prohlídce, takže se pro ni jezdí do servisu nebo do Vehicle Testing NZ (VTNZ). Cena je různá podle servisu a asi i podle typu auta. My jsme ji dělali pouze jednou na VAN a přišla nás na NZ$25. Kontroluje se toho docela dost, veskrze světla, brzdy, stěrače, pásy, gumy. Pokud něco není v pořádku, dostanete 31 dní na opravu, většinou se dá vyřídit přímo v servisu. Získávání WOFky bývá údajně snazší ve východní části Severního ostrova. My jsme ji dostali poměrně bez problémů v Otahuhu v Aucklandu. Zatím se na Zélandu vůbec neřeší emise, ale snad se to do budoucna změní, protože některá auta čadí šíleně a to i poměrně nově vypadající.

No a na rozdíl od CZ, pokud máte vůz s dieselovým pohonem, tak si musíte pravidelně platit Road User Charges a.k.a. diesel tax. Kupuje se opět skoro na každé poště a kupuje se po tzv. jednotkách, kdy jedna odpovídá 1000 km. Čím víc si jich předplatíte, tím vás jedna vyjde levněji. Ano, kupují se dopředu. My jsme kupovali jednu za asi NZ$43, pět za asi NZ$190 a deset za asi NZ$337. Přesně už nevím. Dostanete štítek za sklo, na kterém jsou vyznačeny kilometry od kdy do kdy máte předplaceno. Kontrola se provádí ke stavu tachometru, takže ...

Štítky vypadají následovně:
Servisů je na Zélandu opravdu mraky. V každém malilinkatém městečku jsou aspoň dva. Pokud potřebujete sehnat nějaký díl, je dobrý obvolat nebo objet vrakoviště, kterých je taky spousta a dost často se specializují třeba na jednu značku nebo na jeden typ aut. Mají toho opravdu hodně a to za vynikající ceny. Některá z nich vám díl na autě rovnou vymění a to za směšně nízkou cenu. Dělají tam sice dost sígři, ale člověk může hodně peněz ušetřit. V Yellow Pages jsou pod "Automotive dismantlers." My jsme měli dobrou zkušenost s Car Farm v Otahuhu, kde měli přesně stejný TownAce jako my :o)

Žádné komentáře: