středa 17. září 2008

eKonto zlodějna

Po delší době jsem se u příležitosti platby za doménu nasiti.cz dostal ke svému eKonto bankovnímu účtu. Sam jsem si ho nezaložil, bylo mi přiděleno, proč asi. Zjistil jsem, že platím 130 Kč měsíčně, takže se mé úspory utěšeně zmenšují. Počítám, že s tím těžko můžu něco dělat jsouce na Zélandu. Moje osobní poradkyně I.K. mi na maily přestala odpovídat někdy v prosinci, pak už jsem se ani neptal. Asi mi už neporadí...

pátek 5. září 2008

Sacre bleu! aneb francouzština ve vězeních

Vězňové se nudí a je třeba je nějak zaměstnat. V poslední době jsou hodně v oblibě jazykové kurzy, které jsou v nabídce dalších zábav jako money management, kreativní psaní nebo psaní dopisů. System nabízí i sportovní a výtvarné aktivity. Alespoň tedy vězeňský system tady na Zélandu zdejším vězňům.

Jazykové kurzy jsou určeny vězňům, kteří jsou příliš vzdělaní na literární kurzy. Ačkoliv se objevily kritiky, že jde o vyhazování peněz, tak vzdělávání údajně napomáhá v boji proti recidivě. Ministr kurzy sice brání, ale zatím není zřejmé, zda-li vydrží i do budoucna. Vzdělávání je pro hodně odsouzených přínosné, 52 procent z nich nemá žádnou kvalifikaci a jen 45 procent před odsouzením pracovalo.

No ale máme tu nejčastější věty, které ve francouzských kurzech odsouzené zajímají:

Dalas ten pilník do toho koláče? - Pourrais-tu mettre une scie à metaux dans mon gateau?

Měl jsem si najít lepšího právníka! - Je devrais avoir un meilleur avocat!

Soudci se nelíbilo moje tričko. No fakt! - Le juge n'aimait pas ma chemise. Ah ouais, d'accord!

Jsem tu jediný nevinný ... - Je suis le seul innocent ici ...

Pomůžete mi přes tu zeď? - Peux - tu m'aider à escalader le mur?

V The Dominion Post píší opravdu ledasco a to nejen v sobotu.