středa 13. srpna 2008

Meet the Averages

Tak si v neděli dopoledne listuju včerejším vydáním The Dominion Post, což je místní plátek, který se snaží tvářit velice seriozně, ale příliš se mu to nedaří. No ale listuju si tak tímto plátkem a ve víkendové příloze jsem objevil výsledky průzkumu obyvatel, se kterými bych se s vámi teď s chutí podělil. Jednalo se o výzkum domácností a výsledkem je obraz průměrné domácnosti Nového Zélandu.
Veskrze je obraz následující: James (35) a Sarah (37), oba lehce obtloustlí, žijí v domku se třema ložnicema. Vzali se, předtím už nějakou chvíli spolu žili a pak, když bylo Sáře 28, zjistila, že jí tikají biologický hodiny. Ještě před svatbou se ovšem stihla narodit malá Emma. Emma i šestiletý Joshua se obyčejně do školy nechají vozit, oba sledují telinu několik hodin denně stejně jako jejich rodiče. Hodně oblíbený tu je pořad Sensing Murder. Chudák Joshua má lehčí astma, ale zvládá venčit čokla – labradora – Maxe, pokud ovšem nehraje hry na komplu nebo nekouká na DVD. Většinu rodinného příjmu NZ$68000 spolkne hypotéka a jídlo. Na kulturu se pak utratí víc ve Wellingtonu než v Aucklandu.

Vitální statistiky
Pan Průměrný má rád rugby a jeho kopačky jsou velikosti 10 (americká míra) zatímco slečna Průměrná má devítku (ne devítky, díkybohu). Oblečení má slečna Průměrná nejraději velikosti 10 nebo 12. Průměrná velikost podprsenky v poslední době nějakým zázrakem vzrostla z 12B na 14C. Průměrná výška je pak 163 cm, hmotnost 72 kilogramů a kolem pasu 85 cm (sic). Pan Průměrný má 176 cm, 85 kg a 95 cm kolem pasu. Košili pak nosí někde mezi 38 a 42 cm. Kratkozrakostí pak trpí, podle statistik řidičáků, celá čtvrtina obyvatel NZ. Na 100 ženských je jen 96 chlapů, takže je z čeho vybírat. Věkový medián je 36 let, ženy se standardně dožívají vyššího věku.

Co doma
Rodina Průměrných žije na Severním Ostrově, pravděpodobně v domku se třema ložnicema, který ve 33% domácností patří buď bance nebo prostě někomu jinýmu a naše rodinka jej má v nájmu. Před 15 lety to bylo jen 25 procent případů.
Skoro polovina starších 15 let je vdaná nebo ženatá, dalších 17% je rozvedených, rozejitých nebo ovdovělých. Na jednu stranu pak je 47% dětí narozeno nesezdanému páru, na stranu druhou pak stoupá množství bezdětných manželství. Ale jen 13% dětí pak žije v nesezdaném páru, takže se nakonec většinou poberou. Nejčastěji děti od Průměrných slyší na jména Jack, Joshua, Ella nebo Charlotte. Méně než polovina domácností má doma zvíře a když už, tak je to čokl – uslintaný labrador Max.

Peníze
V práci se na plný úvazek děla průměrně 38 hodin týdně (bez neplacených přesčasů :) Více než třetina pracujících pak pracuje mezi 41 a 80 hodinami týdně, uff. Samozřejmě je slečna Průměrná oškubávána průměrným platem NZ$21.94 narozdíl od chlapů, kteří dostávají NZ$24.99. Průměrná roční mzda je pak NZ$47000, ale celkový příjem rodiny je jen $68000. Nekonají se ovšem žádný luxusní dovolenky v Evropě apod., většina peněz zmizí, než se dostane ke spořícímu účtu. Týdenní útrata je NZ$956 z toho NZ$224 je na nájem nebo hypoteku, NZ$156 je na jídlo, NZ$136 je na dopravu. Nejvíc peněz za jídlo pak spolykají bananasy :) dokonce víc než mlíko a chleba. Pan Průměrný přecejen pracuje až 80 hodin týdně …

Zdraví
Čtyři z pěti zélanďanů zajdou k lékaři aspoň jednou do roka, median je pak dva. Ženy chodí obecně častěji, ale rozdíl se postupně smazává. Ženy pak v 10% případů zajdou kvůli antikoncepci. V Australii pak chodí lid k doktorovi průměrně pětkrát ročně (to Dominion Post zmiňuje jako důkaz hypochondrie rivalů Aussies :) Největší nemocnost je v oblastech Canterbury a Manukau. V prvním je dost kosa – je ve středu Jižáku a jsou tam hory. Druhý je pak spíš plný hypochondrů – přistěhovalecká čtvrt v Aucklandu.
Spravovaný chrup pak má polovina Kiwis. Není se čemu divit, jen půlka jich chodí pravidelně k zubaři a to hlavně ženy. Poslední detailní průzkum zubů byl v 70. letech (další bude koncem letošního roku), ale tehdy celá čtvrtina lidí neměla vůbec žádný svoje zuby a mezi 35 a 44 lety věku byl průměr 22 chybějících nebo opravovaných zubů. V roce 1988 to kleslo na 18.3 a to hlavně zubů s výplní.
Nespavostí trpí čtvrtina lidí mezi 20 a 60, u Maorů pak až 29 procent.

Píchačky
Podle firmy Durex má Kiwi sex průměrně 122 krát do roka (Aussies jen 106 krát). Spokojeno se svým sexem je ale jen 43 procent Kiwis. Místní jsou ovšem rekordmani v promiskuitě. Ženský mají průměrně 20,4 sexualních partnerů (celosvětově 7,3) a muži mají 16,8 (13,2) za život. Ztráta panenství průměrně mezi 17 a 18 rokem.

Zábava
Televize spolkne pro mne neuvěřitelných 173 minut času každý den. Na kabelovce Sky TV je asi 50 programů, z toho se dá denně koukat na 2 díly The Simpsons, což je hodina (včetně 4 bloků reklamy v každé epizodě). Pak 3 kanály s filmama, který se dost opakují, ale tak 3 dobrý filmy týdně člověk určitě najde. To mi vychází taknějak 70 minut denně (což nedávám ani zdaleka!).
Oblíbené jsou reality show Border Security (buzerace lidí, co přiletí na Zéland a mají ssebou svačinu), Animal Rescue a Medical Emergency. Dál pak Fair Go, zprávy One News (ala Nova), Sensing Murder, Coronation St.
Jen polovina lidí si pak denně aspoň 30 minut protahuje perka, nejlínější jsou ve Welli a v Aucklandu. Nejvíc cvičí na jihu, je tam holt kosa. Nejmíň pak cvičí holky mezi 15 a 24 lety – pouhých 47% na rozdíl od 63% chlapců. Osobně bych neřekl, že je to málo. V cz je to určitě horší.
Aspoň tři čtvrtiny Kiwi pak užije internetu alespoň jednou mesíčně. 43% pak provozuje sofistikovanější činnosti než jen broušení bulváru, ale například nakupují (pak roste obezita), nejčastějším artiklem jsou letenky, knihy a časopisy a boty s oblečením. Dvě třetiny uživatelů používa on-line bankovnictví a taknějak polovina má „virtual social life“ na Facebooku, Bebou, MySpaceu nebo na Old Friends. Já mam Facebook :) Co se týče konektivity, tak přrvládá ADSL, je tu i Wireless Broadband od mobilních operátorů. Nejhorší je ovšem všudypřítomný limit přenosu dat, který je neuvěřitelně nízko. Co si člověk užije s 1GB měsíčně? Na druhou stranu všechno se sem tahá pod mořem a asi to není nejlevnější.

Tak to je vše co vím z The Dominion Post. Odjinud jsem se dozvěděl, že pětina venkovanů vyzkoušela sex se zvířetem. No a ovcí už tady nemají ani 40 milionů. Taky mne dost překvapilo, že nezanedbatelné množství prodaných dobíjecích kuponů k předplaceným tarifům (jako u nás Twist), se nikdy nepoužije k dobití kreditu. Jak to bylo v cz bohužel netuším.

pátek 1. srpna 2008

reCaptcha

Objevil jsem hotový nástroj na férovou Captchu ve formulářích. Férovu proto, že má jak vizuální tak i zvukovou podobu, čili neblokuje přístup hendikepovaným. Je mi jasný, že Čáslav o něčem podobným ví už leta, ale pro mne to je příjemná novinka. Navíc pomáhá v rozpoznávání textu starých naskenovaných knížek, na kterých OCRko selhává. Nabízí totiž 2 slova najednou, význam jednoho zná a druhý se, pokud uživatel známé slovo dobře rozpozná, dozví z výsledku. Nechá jej rozpoznat vícekrát, aby si bylo jisto a je to. Simple.
Adresa je http://recaptcha.net/. Pro každou doménu je potřeba si zaregistrovat klíč, který je následně použitelný i v poddoménách. Ja si zaregistroval doměnu nasiti.cz, budu to používat nejdřív na adrese booyone.nasiti.cz, ale můžu jakoukoliv *.nasiti.cz. Tak.
Pro reCaptchu už existuje i CPANovský modul pro perlovský CGI skripty, najdete jej zde. Balíček pro instalaci do debianu vytvoříte klasicky:
wget .....url..../Captcha-reCAPTCHA-0.92.tar.gz
tar xzf Captcha-reCAPTCHA-0.92.tar.gz
dh-make-perl Captcha-reCAPTCHA-0.92
cd Captcha-reCAPTCHA-0.92
debuild
cd ..
dpkg -i libcaptcha-recaptcha-perl_0.92-1_all.deb

no a zbytek najdete v dokumentaci...